Historia

Länsilinjat Oy on tamperelainen vuonna 1939 perustettu perheyritys. Perustamiskokouksessa oli läsnä uuden yrityksen osaomistaja Yrjö Penttilä, joka oli aloittanut liikennöinnin jo 1920-luvulla Tampereen Koivistonkylässä. Hänestä tuli Länsilinjojen pitkäaikainen toimitusjohtaja ja kehittäjä.

Länsilinjoilla oli ensimmäisenä vuotenaan ajossa 15 eri reittiä, pisin aina Vaasaan asti. Varjon koko maan ylle heitti kuitenkin pian alkanut sota, jolloin rintamalle lähti niin henkilökuntaa kuin autojakin. Rauhan tultua alkoi elpyminen, joskin kaikesta oli pulaa. Siitä huolimatta jo 1940-luvun lopulla linjaliikenteen kilometrit lisääntyivät. 1950-luvun loppuun mennessä vanhat autot oli saatu vaihdettua uusiin ja koittivat muutenkin paremmat ajat. Kaupungistuminen, autoistuminen ja vaurauden lisääntyminen lisäsivät myös liikkumista: Länsilinjat sai ensimmäisen pikavuoronsa Vaasaan vuonna 1962.

Seuraavat 15 vuotta oli Länsilinjoille laajentumisen aikaa. 1970-luvulla oli energiakriisi ja lama, mutta niistä huolimatta Länsilinjoilla vuosikymmen oli vahvan kasvun ja myös yritysostojen aikaa. Vuonna 1980 Länsilinjoilla oli 150 työntekijää ja 80 autoa, eli lähes sama määrä kuin nykyisin.

1970-luvulla matkailu lisääntyi. Länsilinjat ajoi linja- ja kaukolinjaliikenteen lisäksi tilausajoja naapurimaihin ja myöhemmin myös Keski-Eurooppaan. Vuonna 1977 konserniin perustettiin oma matkatoimisto hoitamaan tilausajoasiakkaiden ryhmämatkoja, hotelliyöpymisiä ja sittemmin myös muuta ohjelmaa määränpäässä. Nykyisin matkatoimisto Lomalinja tuottaa ja tarjoaa asiakkailleen eri alojen asiantuntijoiden opastamia teemamatkoja eri puolille maailmaa. Lisäksi toimisto palvelee edelleen myös Länsilinjojen tilausajoasiakkaita.

Länsilinjat tänään

Länsilinjat Oy:tä on johdettu 80-vuotisen historiansa aikana harkiten. Riskien ottamisen sijaan olemme halunneet vaalia pitkäjänteistä ja vastuullista toimintaa. Vuonna 1984 investoimme omaan toimitilaan Tampereen Sarankulmassa, jossa tehdään mm. reittien ja vuorojen suunnittelua.

Vuosien saatossa Länsilinjojen toimitusjohtajina ovat toimineet Yrjö Penttilä (1939–1969/1975), Esko Penttilä (1975–1995), Matti Rantanen (1995–1996) ja Jorma Penttilä (1996–2008). Nykyinen toimitusjohtaja Terhi Penttilä aloitti tehtävässä vuonna 2008. Hänen aikanaan ala on ollut kenties historiansa suurimmassa muutoksessa: 

”Ala muuttuu kaiken aikaa, mutta me vastaamme ajan haasteisiin. Tavoitteemme on palvella vanhoja ja uusia asiakkaitamme edelleen tulevina vuosikymmeninä.”